Ramsløgsolie – nem og velsmagende til sommerens salater

Ramsløgsolie er ikke bare et kæmpe hit smagsmæssigt, det er også MEGA fint at se på. Den helt mørkegrønne farve er så fin. Jeg bruger oftest ramsløgsolie i salatdressingen eller som et lille “ekstra fif” til kartoffelmosen. Desuden er ramsløgsolien et kæmpe hit i en hjemmelavet hvidløgsmayo – 1 spsk af den grønne olie i den mayo, giver den fineste lysegrønne farve, og hvis du så yderligere tilsætter lidt hakket ramsløg til din mayo, ja så er der knap et øje tørt….

 

Hvilken olie skal du bruge

Reelt set kan man sagtens lave olien på eksempelvis majsolie eller vindruekerneolie, men jeg foretrækker koldpresset rapsolie. Det giver en dejlig mild smag – og tanken om at olien er lavet på gode danske råvarer – ja den pleaser en mormor-trunte som jeg.
Det kan ikke anbefales at bruge olivenolie eller andre olier med meget smag, da disse olier hurtigt vil dominere smagsmæssigt.

 

Tør bladende godt

For at din ramsløgsolie skal holde sig så lang tid som overhovedet muligt så er det vigtigt at du tørrer bladene grundigt når de er blevet skyllet….

Jeg skyller bladene i en stor balje og giver dem derefter en tur i salatslyngen.
Når de har fået “rystet” det værste vand af sig i salatslyngen, ligger jeg dem ud på et viskestykke, hvor de kan ligge og tørre et par timer.
Det er vigtigt at du mindsker forekomsten af vand på bladene før du blender dem med olien, da dette ellers vil gå ud over holdbarheden.

Ramsløgsolie

 

I opskriften her har jeg skrevet ca. 100 g ramsløg, men reelt set kan du bruge så mange ramsløg i din ramsløgsolie, som du har til rådighed.

 

Ingredienser ramsløgsolie:  

ca. 100 g ramsløg

5 dl god rapsolie eller anden mild olie

1/2 tsk groft salt

 

Fremgangsmåde:

  • Hak de skyllede og tørrede ramsløg groft
  • Put de hakkede blade i en blender og tilsæt olien
  • Blend på fuld skrue frem til du har en fin jævn blandning
    Ramsløgene skal være så finthakkede i olien at du ikke kan skille olie og ramsløg fra hinanden
  • Hæld olien over i en skå og lad olien stå og trække minimum 5 timer – meget gerne natten over
  • Si olien – enten gennem en meget fintmasket si eller gennem et kaffefilter. Kaffefilteret tager længst tid, men giver ultimativt det bedste resultat.
    Hæld olien på flasker og opbevar den færdige olie mørkt og koldt.

 

TIP: Du kan bruge de rester du sier fra olien i hjemmelavede falafler. Det giver dem lige et ekstra pift.