Nej tak til gratis arbejde og kaffe

Jeg har en blog. Den er fyldt med stavefejl, dårlig tekstforfatning og  opskrifter fra min mormors køkken. I tilfælde af at du skulle være i tvivl, er du på den blog nu ;)

Selvom min blog nærmest ikke er blevet opdateret de sidste 3 år, så formår den stadig at tiltrække gæster … ca. 70.000 besøgende finder hvert år vej til min lille mormor-blog…. Og endda helt uden at jeg gør noget for det… Det er ret sejt. Og det skyldes udelukkende at min min SEO optimering udfører sin fantastiske magi… 

Synligheden på google betyder dog at jeg jævnligt skal forholde mig til forespørgsler om samarbejder… Jeg siger faktisk altid nej, primært fordi min mormor-side altid har været et hyggeprojekt men også af den grund at virksomhederne jeg bliver kontaktet af, mange gange er helt off. 

 

Eksempelvis blev jeg for en nogle måneder siden kontaktet af en virksomhed der ville have mig til at reklamere for deres kaffe. 

Til gengæld ville jeg så GRATIS modtage et udvalg af deres kaffe-kapsler…. ihhh dog – hvilken spektakulær mulighed. Vi ved jo alle at gratis kaffe kan betale huslejen…. Eller kan den?! 

 

Her bliver jeg altså lidt harm…. Én ting er at virksomhederne ønsker at arbejde med mikro influenter i deres markedsføring frem for mere kendte bloggere, MEN uanset hvilken influent du vælger, så bør vedkommende da aflønnes. 

Jeg forstår godt at mindre virksomheder der er i opstartsfasen, kigger efter alternative metoder til at få deres brand ud over stepperne, men måske skulle budgettet så justeres, således at markedsføringskronerne blev lagt hos de influenter der gav mest værdi for pengene. 

Har du ikke råd til at aflønne, ja så har du i min bog heller ikke råd til et samarbejde. Folk skal betales for deres arbejde. I rigtige penge. Ikke i semi-kopi-øko-nespresso-kapsler. 

Hele den her mikro-influent-branding tendens syntes jeg er MEGA positiv, særligt fordi mikroinfluenter ofte er helt almindelige mennesker ligesom du og jeg, der blot er gode til at få deres budskab ud over stepperne. Men virksomhederne skal sgu ikke drive rovdrift på dem OG influenterne skal holde op med at arbejde gratis, for det forskruer markedet. 

Folk skal betales for deres arbejde. Punktum, basta, slut!

 

Jeg ringer jo heller ikke til en tømrer og beder ham skifte mit tag gratis, mod at jeg fortæller alle, at det var ham der udførte arbejdet. 

Vi har nogle sindssygt dygtige og inspirerende bloggere i DK, som rent faktisk arbejder benhårdt for at drive en sund forretning. For ja – det er sgu hårdt arbejde med at blogge på fuld tid, selvom det ser ret så let ud på Instagram. Disse mennesker skal selvfølgelig have løn for deres arbejde, uden at skulle konkurrere mod “hygge-bloggere”, der medieliderligt og småbenovet siger ja tak til at arbejde gratis, blot for at se deres navn i en by-line. 

 

Problemet med forventningen om gratis arbejde er dog ikke kun begrænset til markedsføring og reklame. Flere steder i mediebranchen er det nærmest standard at bede folk indlevere gratis materiale som eksempelvis billeder. 

En bekendt af mig blev for kort tid siden spurgt af DR om de måtte bruge hans billede i en udgave af aftenshowet. Han sagde ja men selvsagt mod betaling, herefter fik han at vide, at man ikke havde afsat budget til freelancefotografer. Som følge heraf takkede han pænt nej tak til “muligheden” for at få hans billede vist på DR i bedste sendetid. Jeg kan kun hylde ham for. Det er simpelthen ikke i orden at en CVR-registreret fotograf skal indlevere gratis billeder til Danmarks Radio – og det er et udtryk for en pil-skæv udvikling generelt i kommunikationsbranchen. Hvis DR, som vi alle er med til at støtte via vores licenspenge, ikke mener at profesionelle fotografer skal aflønnes for deres arbejde, hvor lander vi så henne i vores fag?? 

Kommunikation og markedsføring koster penge. Uanset hvilken indgang til det du vælger. Og sådan skulle det gerne blive ved med at være…. For svesken på disken… Hvis du laver reklame og ikke modtager andet end kaffekapsler som aflønning, så arbejder du gratis. Og det er ikke okay!!! 

Ligesom det ikke er i orden at profesionelle fotografer forventes at levere  gratis billeder til DR’s udsendelser med et “tilbud” om at hans navn kan blive vist ud for billedet i 2 sek..